Šaldyti juodieji serbentai

3,09 21,80 

Šį produktą galite atsiimti tik mūsų parduotuvėje:

Lentupio g. 49, Švenčionių m.

Išvalyti

Aprašymas

Juodasis serbentas (lot. Ribes nigrum, angl. Blackcurrant, – agrastinių (Grossulariaceae) šeimos augalas. Vienas vertingiausių uoginių augalų, turintis dietinių, maistinių bei profilaktinių gydomųjų savybių. Ypač daug turi askorbo rugšties (vitamino C) – 150-300 mb/proc., o kai kurių R. nigrum spp. sibiricum laukinių populiacijų uogose – net iki 800 mg/proc. Žmogui askorbo rugšties reikia 30 mg per parą, todėl pakanka per dieną suvalgyti 25-50 g juodujų serbentų. Askorbo rugšties daugiau turi tik eršketrožės ir aktinidijos vaisiai. Juodujų serbentų uogose vitamino C yra 5 kartus daugiau negu braškėse, 7-8 kartus daugiau nei avietėse, agrastuose, citrusiniuose augaluose, 10-20 kartų daugiau nei obuoliuose ir kriaušėse, 20-40 kartų – nei vyšniose, abrikosuose ir 100 kartų – nei vynuogėse. Perdirbant uogas askorbo rugštis sultyse, kompotuose išlieka nuo 42 iki 100 proc., šaldytose uogose – nuo 40 iki 70 proc.

Uogose randama ir šių vitaminų:

  • tiamino(B1) – 0,03 mg/proc.;
  • riboflamino(B2) – 0,04 mg/proc.;
  • piridoksino(B6) – 0,13 mg/proc.;
  • tokoferolio(E) – 0,72 mg/proc. jo daug turi tik šaltalankiai, erškėtrožės ir aktinidijos;
  • filochinino(K) – 0,86 mg/proc.;
  • nikotininės rūgšties(PP) – 30 mg/proc.

Iš mineralinių medžiagų juodųjų serbentų uogose gausu:

  • kalio– 350 mg/proc.,
  • magnio– 17 mg/proc.,
  • kalcio– 45 mg/proc.,
  • fosforo– 39 mg/proc.,
  • geležies– 1300 μg 100 g žaliosios masės).

Nors uogose ir nemažai cukrų (fruktozės, gliukozės ir sacharozės) – 4,5-10,7 %, tačiau gana didelis rūgščių (citrinų ir obuolių) kiekis (1,5-4,5 %) suteikia joms rūgštų skonį.

Be to jose yra 3 % ląstelienos, 0,5-1,5 % pektinų, 0,27-0,48 % rauginių ir dažomųjų medžiagų, 15-20 % sausųjų medžiagų, 10000-20000 mg/kg antocianų, 1500-4000-mg/kg katechinų, eterinio aliejaus.

Gydymui vartojami lapai ir uogos. Uogos yra polivitamingas vaistas. Šviežios ir apdorotos jos rekomenduojamos nusilpusiems po sunkių ligų, vaikams, pagyvenusio amžiaus ir seniems žmonėms. Juodųjų serbentų uogos turi sutraukiamųjų, prakaitavimą ir šlapimo skyrimą didinančių savybių. Juodųjų serbentų sultys su medumi geriamos sergant bronchitu, laringitu, nes padeda atsikosėti. Taip pat jos gerina apetitą, detoksikuoja organizmą. dar šios sultys vartojamos sergant avitaminoze, mažakraujyste. Juodųjų serbentų sultys arba jų užpilas rekomenduojamos esant sumažėjusiam rūgštingumui, gastritui, skrandžio opaligei, plonosios žarnos uždegimui, kraujagyslių ligoms, taip pat išsiliejus kraujui. Juodųjų serbentų lapai skatina šlapinimąsi, gydo reumatą, tonizuoja organizmą, gydo šlapimo pūslės akmenligę bei kitas kepenų, inkstų ir šlapimo pūslės ligas. Lapų nuoviras padeda šalinti iš organizmo šlapimo ir rūgščių perteklių, todėl vartojamas sergant podagra, reumatu ir šlapimo pūslės uždegimu. Uogos ir lapai rekomenduojami sergant ateroskleroze, hipertonija, sumažėjus kraujagyslių elastingumui. Nustatyta, kad juodieji serbentai, vartojant drauge su kitais vaistais, padeda sutrikus širdies ritmui, sergant kardioneuroze, hemoraginiu vaskulitu, parodontoze ir kt.

Energetinė vertė 100 g: 163,00 kj/ 39,00 Kcal, riebalai 0,00 g, Sočiosios riebalų rūgštys 0,00 g, Angliavandeniai 6,60 g,  Cukrūs 6,60 g, Baltymai 0,90 g, Druska 0,01 g.

Papildoma informacija

Fasuotė

1 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg