Džiovintos spanguolės

21,06 79,86 

Išvalyti

Aprašymas

Spanguolė (lot. Oxycoccus, angl. Cranberry  erikinių šeimos (Ericaceae) visžali augalai. Stiebas gulsčias, šakotas. Lapai smulkūs ovališki, trumpakočiai.

Anksčiau buvo laikoma atskira gentimi Oxycoccus, dabar kaip pogentė oxycoccus įtraukta į šilauogių (Vaccinium) gentį. Paprastoji spanguolė (Vaccinium oxycoccus). Auga Lietuvoje aukštapelkėse ant kiminų ir kupstų. Vartojamos šviežios, virtos ir džiovintos maistui, vaistams. Svarbiausia – tai uoga nuo avitaminozės. Spanguolės turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, pastarųjų aptinkama net 25. Yra daug kalio, fosforo, geležies. Tiems, kas turi vadinamąjį „blogą“ kraują, spanguolės tikrai tinkama uoga. Taip pat šios uogos turi tonizuojančių savybių. Spanguolių sulčių PH yra labai mažas, jos rūgščios, todėl pasižymi antimikrobiniu poveikiu. Tokioje terpėje patogeniniai mikroorganizmai gali vystytis labai menkai. Spanguolės turi antiseptinių, priešuždegiminių savybių, gali prisidėti prie kai kurių susirgimų, susijusių su šlapimo pūsle, tulžimi.

Energinė ir maistinė vertė 100g: 287 kcal/1200 kJ, riebalų 5,4 g, iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 0 g, angliavandenių 30,03 g, iš kurių cukrų 30,03 g, skaidulinės medžiagos 0 g, baltymai 2,7 g, druska 0,04 g.

 

Papildoma informacija

Fasuotė

250 g, 500 g, 1 kg